Najprościej kupić bo chyba każdy wychodzi z założenia, że to za trudne i czasochłonne. To drugie stwierdzenie – owszem, ale czy trudne?
O jakości sosu decydują dwa czynniki – dojrzałość i smak pomidorów, czas, który poświęcimy aby sos się gotował. Sos powinien gotować się minimum 45 min.
Jakie pomidroy na… sos pomidorowy?
1. Mogą być pomidory z puszki – pomidory pelati i miąższyste, i są one w pewnym sensie już trochę przygotowane do sosu – dzięki czemu zaoszczędzimy na czasie,
2. Mogą to być pomidory gruntowe – jeśli jest sezon. Wreszcie mogą to być wszystkie inne – warunek aby były dojrzałe i miękkie, jeśli będą twarde i zielonawe w środku – z naszym sosem może być kiepsko.
Składniki (na średniej wielkości garnek sosu)
- 2 puszki pomidorów pelati lub ok 800 gr pomidorów luzem
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- oregano,
- Sól, pieprz,
- Cytryna (opcjonalnie do smaku),
- Sos sojowy (opcjonalnie)
Wykonanie
- W przypadku pomidorów z puszki pomijamy ten krok. Pomidory – pozbawiamy szypułek, nacinamy na górze znak x – dzięki czemu skórka łatwiej zejdzie,
- W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy pomidory i czekamy do momentu w którym skórka zacznie pękać, wówczas pomidory schładzamy zimną wodą i po ostygnięciu zdejmujemy skórkę,
- Do garnka dodajemy trochę oliwy, gdy się nagrzeje wsypujemy tam posiekany czosenk, posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy aż się zeszklą, dodajemy oregano i mieszamy aż poczujemy mocny zapach oregano,
- Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, mieszamy, dolewamy odrobinę wody i gotujemy. Najpierw na średnim ogniu, a gdy pomidory już się trochę rozpuszczą – ogień zmniejszamy,
- Do sosu dodajemy łyżeczkę cukru,
- Obserwujemy nasz sos – nie może być to rzadka zupa i nie możemy dopuścić do tego aby powstał koncentrat – czyli cierpliwie raz na jakiś czas mieszamy, dolewamy wody i czekamy. Im dłużej tym lepszy sos.
- W końcowej fazie doprawiamy sos i tu nie ma jedynie słusznej recepty. Solimy, pieprzymy i próbujemy. Każde pomidory mogą być inne. Ja dodaje opcjonalnie trochę sosu sojowego, który uzupełnia danie pełniejszą słonością. Gdy pomidory są zbyt słodkawe – wówczas dodaje trochę soku cytrynowego..
I taki sos może się spokojnie gotować i 45 min, i 1h i 2h… dlatego warto przygotować sosu trochę więcej i go zamrozić.
3 myśli na temat “Jak zrobić sos pomidorowy?”