Na wstępie zaznaczam, że ten przepis nie jest promocja żadnej firmy, produkt, którego używam wg mnie najlepiej sprawdza się w tym przepisie… ale oczywiście zachęcam do wsłasnych poszukiwań.
Zupa Krem, bardzo konkretna i bardzo smaczna. Po takiej porcji czy dwóch nie będzie mowy o drugim daniu.
Składnikiem, który rekomenduje jest ten oto serek śmietanowy z Piątnicy, ważne aby nie był z jakimiś dodatkami – ot taki serek do smarowania pieczywa.
Próbowałem kiedyś z serem Philadelphia i niestety wyszło mało smacznie. Ok do rzeczy, gotujemy.
Składniki (na duży garnek):
- Dwa dość spore pory
- 2-3 średniej wielkości ziemniaki
- 1,5 litra bulionu – warzywny najlepiej
- 2 serki Piątnica 250 g
- Oliwa
- Przyprawy
Wykonanie:
- Zagotowujemy bulion
- Ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę wrzucamy do bulionu
- Por – odcinamy zieloną część, następnie rozcinamy wzdłuż por tak do 90% długości, żeby móc rozdzielić poszczególne warstwy i myjemy dokładnie pod zimną wodą. Ten trick pozwala na dokładne wyczyszczenie pora na wypadek gdyby w środku była ziemia,
- Kroimy por talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą,
- Smażymy do miękkości – czyli por zmienia kolor na bardziej żółtawy… ale nie może się przypalać,
- Wrzucamy por razem z oliwą ze smażenia do bulionu i gotujemy chwilę
- Następnie po jednym serku dodajemy do wywaru (zmniejszamy ogień) i mieszamy aż się rozpuści, dopiero wtedy dodajemy następny i tak aż zużyjemy wszystko, a zupa stanie się gęstawa 🙂
- Dajmy chwilę aby zupa nieco ostygła – wówczas łapie właściwą konsystencję
- Zupy raczej nie trzeba solić (ale oczywiście spróbujcie czy jest odpowiednio słona) – natomiast dodanie odrobiny czarnego pieprzu jak najbardziej
- Smakuje z grzankami i posiekaną natką pietruszki,
Przepraszam za brak zdjęcia. Aparat szlag trafił, postaram się je możliwie szybko uzupełnić.
znam serki z Piątnicy, sama ich używam, bardzo lubię 🙂
Dokładnie – całkiem smaczne. Wypróbuj mój przepis – fajna zupka 🙂