Krem z pora i sera śmietanowego


Na wstępie zaznaczam, że ten przepis nie jest promocja żadnej firmy, produkt, którego używam wg mnie najlepiej sprawdza się w tym przepisie… ale oczywiście zachęcam do wsłasnych poszukiwań.

Zupa Krem, bardzo konkretna i bardzo smaczna. Po takiej porcji czy dwóch nie będzie mowy o drugim daniu.

Składnikiem, który rekomenduje jest ten oto serek śmietanowy z Piątnicy, ważne aby nie był z jakimiś dodatkami – ot taki serek do smarowania pieczywa.

twoj smak

 

Próbowałem kiedyś z serem Philadelphia i niestety wyszło mało smacznie. Ok do rzeczy, gotujemy.

Składniki (na duży garnek):

  1. Dwa dość spore pory
  2. 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  3. 1,5 litra bulionu – warzywny najlepiej
  4. 2 serki Piątnica 250 g
  5. Oliwa
  6. Przyprawy

Wykonanie:

  1. Zagotowujemy bulion
  2. Ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę wrzucamy do bulionu
  3. Por – odcinamy zieloną część, następnie rozcinamy wzdłuż por tak do 90% długości, żeby móc rozdzielić poszczególne warstwy i myjemy dokładnie pod zimną wodą. Ten trick pozwala na dokładne wyczyszczenie pora na wypadek gdyby w środku była ziemia,
  4. Kroimy por talarki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą,
  5. Smażymy do miękkości – czyli por zmienia kolor na bardziej żółtawy… ale nie może się przypalać,
  6. Wrzucamy por razem z oliwą ze smażenia do bulionu i gotujemy chwilę
  7. Następnie po jednym serku dodajemy do wywaru (zmniejszamy ogień) i mieszamy aż się rozpuści, dopiero wtedy dodajemy następny i tak aż zużyjemy wszystko, a zupa stanie się gęstawa 🙂
  8. Dajmy chwilę aby zupa nieco ostygła – wówczas łapie właściwą konsystencję
  9. Zupy raczej nie trzeba solić (ale oczywiście spróbujcie czy jest odpowiednio słona) – natomiast dodanie odrobiny czarnego pieprzu jak najbardziej
  10. Smakuje z grzankami i posiekaną natką pietruszki,

Przepraszam za brak zdjęcia. Aparat szlag trafił, postaram się je możliwie szybko uzupełnić.

2 myśli na temat “Krem z pora i sera śmietanowego

Dodaj komentarz