Kolejna klasyka polskiej kuchni – zupa ogórkowa – wszyscy ją uwielbiamy. Czas wykonania jest uzależniony od tego czy mamy bazę do zupy w postaci rosołu, wywaru czy też nie. Potrzebujemy ok 2 litrów wywaru.
Przepis na 3-4 porcje
Lista produktów:
- 3-4 ogórki kiszone – średniej wielkości, im bardziej kwaśne tym lepsze, warto poprosić też o trochę wody z ogórków – dobrze dokwasi zupe,
- 2-3 ziemniaki,
- Włoszczyzna,
- 2 udka z kurczaka
- Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz sól
- Kwaśna śmietana
Wywar – czyli baza ogórkowej. My zrobimy ją na bazie rosołu drobiowego. Udka z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą – gotujemy na średnim ogniu ok 1h. Aż pojawią się oczka tłuszczu typowe dla wywaru.
Dodajemy warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewka w całości lub ćwiarki, korzeń pietruszki, kawałek selera. Ważne aby nie przesadzić z ilością warzyw, bo wywar zrobi sie zby warzywny i słodkawy, a tego nie chcemy. Gotujemy do miękkości warzyw.
Za pomocą łyżki wyjmujemy udka i odkładamy na talerz aby ostygły.
- Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- na patelnię wrzucamy masło i rozgrzewamy ją,
- gdy masło będzie rozpuszczone wrzucamy starte ogórki – i smażymy aż aromat stanie się intensywny – w ten sposób wydobywamy z ogórków więcej smaku i aromatu,
- dodajemy ogórki z patelni do garnka i gotujemy ok 15 minut,
- mięso obieramy ze skóry i oddzielamy od kości – wrzucamy je do zupy,
- dopiero teraz nadszedł moment by doprawiać (nie robimy tego wcześniej bo nie wiadomo jaki będzie nasz wywar) – czyli solimy, pieprzymy, fajny efekt daje dodanie trochę sosu sojowego i octu winnego – ale to opcja, jeśli ktoś jest tradycjonalistą niech zostanie przy klasycznych przyprawach.
Ja nie zagęszczam zup. Ale jeśli ktoś lubibardziej zawiesistą konsystencję to można kwaśną śmietanę rozprowadzić z 1,5 łyżki mąkki i i dodać do zupy. Ja osobiście wolę śmietanę dodać do zupy gdy już jest na talerzu.
Smacznego.