Spaghetti z pulpecikami


Bardzo włoskie danie – pasta z pulpecikami w sosie pomidorowym. Danie na 45 minut realnej pracy. Najwięcej czasu pochłania przygotowanie sosu pomidorowego – przepis na niego znajdziecie tu – jak zrobić sos pomidorowy.

 

Składniki (na 2 osoby).
– ok 250 gram mięsa mielonego
– połowa cebuli
– makaron spaghetti – dowolny ulubiony
– połowa mozzarelli
– świeża bazylia

Wykonanie
– posiekaną drobno cebule szklimy na patelni
– mięso doprawiamy oregano, sól, pieprz, dodajemy przestudzoną cebulkę i całość dokładnie mieszamy
– z mielonego forumjemy małe kulki – ważne jest by wszystkie miały podobny rozmiar
– rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na rumiano pulpety (ostrożnie je przewracając) – ok 5-7 minut
– gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami
– pulpety wrzucamy do gotującego się sosu pomidorowego i całość dusimy z 5-10 minut.

Serwowanie
– najpierw wykładamy makaron, następnie dodajemy pulpeciki z sosem, dorzucamy klika pasków mozzareli, a na górę dodajemy kilka listków bazylii.

Proste, smaczne, dzieci we Włoszech za tym przepadają.

Dodaj komentarz