Danie na 3o minut, a kto wie czy i nawet nie dałoby się i tego skrócić. Makaron z krewetkami, na letnią porę akurat bo jest lżejsze niż z kurczakiem czy innym mięchem.
Składniki:
- Ulubiony makaron
- Krewetki koktajlowe 300 gr na 2 osoby
- Masło
- 4-5 pomidorów koktajlowych (mogą też być zwykłe wtedy mniej)
- Natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Makaron gotujemy do średniej miękkości – nie może być przegotowany bo w dalszej części będzie podsmażany chwilę z krewetkami i sosem,
- Krewetki jeśli są głęboko mrożone wrzucamy do wrzątku na 3-5 minuty i odcedzamy,
- Na patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy,
- Następnie dodajemy odrobinę oliwy (powstrzyma to ewentualne palenie masła), wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy
- Na patelnię dodajemy krewetki i mieszamy,
- Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i pomidory pokrojone na 4. Natki proszę nie żałować,
- Smażymy 5-10 min – nie wolno przesmażyć zbyt mocno krewetek bo się skurczą i powstaną z nich skwarki,
- Na patelnię dokładamy odcedzony makaron i całość mieszamy tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
Serwujemy odrazu, dla ozdoby listek czy dwa na górę dania.
z krewetkami jeszcze nie próbowałam, ale makaron wygląda bardzo smacznie : )