Makaron z krewetkami


Danie na 3o minut, a kto wie czy i nawet nie dałoby się i tego skrócić. Makaron z krewetkami, na letnią porę akurat bo jest lżejsze niż z kurczakiem czy innym mięchem.

Składniki:

  1. Ulubiony makaron
  2. Krewetki koktajlowe 300 gr na 2 osoby
  3. Masło
  4. 4-5 pomidorów koktajlowych (mogą też być zwykłe wtedy mniej)
  5. Natka pietruszki
  6. 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy do średniej miękkości – nie może być przegotowany bo w dalszej części będzie podsmażany chwilę z krewetkami i sosem,
  2. Krewetki jeśli są głęboko mrożone wrzucamy do wrzątku na 3-5 minuty i odcedzamy,
  3. Na patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy,
  4. Następnie dodajemy odrobinę oliwy (powstrzyma to ewentualne palenie masła), wrzucamy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy
  5. Na patelnię dodajemy krewetki i mieszamy,
  6. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i pomidory pokrojone na 4. Natki proszę nie żałować,
  7. Smażymy 5-10 min – nie wolno przesmażyć zbyt mocno krewetek bo się skurczą i powstaną z nich skwarki,
  8. Na patelnię dokładamy odcedzony makaron i całość mieszamy tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Serwujemy odrazu, dla ozdoby listek czy dwa na górę dania.

Jedna myśl na temat “Makaron z krewetkami

Dodaj komentarz