Przepis na blok czekoladowy


Najlepszy na świecie blok czekoladowy – współczesne chemiczne słodycze mogą się schować.

Składniki: 1 kostka masła 200g, dwie paczki dobrych herbatników, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 1 opakowanie mleka w proszku (500g)
Wykonanie: masło rozpuszczamy z odrobiną mleka (zwykłego) – dodajemy cukier i powoli to rozpuszczamy (nie może sie nic gotować), następnie 2 łyżki kakao i mieszamy tak aby była ładna masa bez grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Herbatniki kruszymy – w miarę drobno ale nie powinien to być proszek.
Do przestudzonej masy partiami dodaje mleko w proszku i mieszam i tak aż masa będzie bardzo gęsta. Wtedy dodaje się pokruszone herbatniki i całość łączy – możliwe, że trzeba będzie wyrabiać ręką Emotikon wink – na koniec wrzucam to do foremki i ubijam żeby nie było przerw. Wszystko to do lodówki na min 1h. I gotowe.

Dodaj komentarz