Rollsy z kurczaka – proste i efektowne danie


Rolls z kurczaka, mozzarelli, suszonych pomidorów i ziół
Rolls z kurczaka, mozzarelli, suszonych pomidorów i ziół

Szybkie danie – tym razem użyjemy piersi kurczaka aby przyrządzić rollsy, które będą soczyste i aromatyczne.
Danie na modłę śródziemnomorską, czyli zdrowo.

Czas wykonania: 30 – 45 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki na 3 porcje:

  • 3 filety z piersi kurczaka – średniej wielkości,
  • suszone pomidory
  • kulka mozzarelli
  • świeża bazylia lub szałwia – lub gałązka rozmarynu,
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy

Wykonanie:
Piersi oczyścić z błonek, rozciąć je wzdłuż tak do długości mniej więcej 1/5 – czyli utworzyć maksymalnie płaską powierzchnię
Za pomocą tłuczka rozbić piersi – tak aby uzyskać w miarę płaskie kawałki mięsa – jeśli trochę się poprzerywa to nic strasznego – ale lepiej jeśli jest w całości.

Szybko marynujemy – piersi z każdej strony opruszamy solą, pieprzem i słodką popryką. Następnie na każdy kawałek (również z obu stron) wylewamy odrobinę (kilka dużych kropel) oliwy i rozsmarowujemy ją po całem filecie. Kurczak powinien blyszczeć od oliwy ale nie pływać w niej
Siekamy w paski suszone pomidory. Mozzarellę kroimy w cieńkie plastry.
Układamy najpierw suszone pomidory na środku każdego filetu, na górę dodajemy plasterek lub dwa mozzarelli (ale nie więcej – ponieważ soki z mozzarelli mogą spowodować, że kurczak może zacząć się gotować zamiast smażyć). Na górę dodajemy dwa listki bazylii lub innego ulubionego, aromatycznego zioła.

Zawijamy całość. Forma nie ma szczególnego znaczenia ale najlepiej gdyby mięso szczelnie zamykało nasz farsz.
Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię aluminiową – skręcając boki jak papierek od cukierków, taki zabieg zapewni nam, że kurczak pozostanie soczysty w środku, a dodatkowo będzie miał ładą owalną formę podczas serwowania.

Nagrzewamy patelnię i kładziemy na niej rollsy zawinięte w folię nie dolewamy żadnego tłuszczu – rollsy podpiekamy po 5 minut z każdej strony – w końcowej fazie przez szczeliny folii powinno się lekko dymić.

Nagrzewamy piekarnik – 180 stopni z termoobiegiem, bez termoobiegu 200 stopni.
Rollsy wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy 15 minut.
Ostrożnie odwijamy z folii i serwujemy w całości lub dla lepszego efektu rozcinając każdego rollsa na pół.

Podajemy z kaszą, ryżem lub solo. Każdy rodzaj sałatki powinien się sprawdzić – ja przygotowałem szpinak z czosnkiem, podsmażany na maśle.
Napisz czy Ci smakowało

Dodaj komentarz